teisipäev, 13. aprill 2010

Traditsiooniline raclette - lihtne ja hea


Nii nagu juustufondüü, on ka raclette pärit Šveitsist. Raclette`i juured ulatuvad aega, mil lehmakarjused läksid küladest mägedesse parimatele karjamaadele ja võtsid kaasa juustu, mida lõkkel sulatada. Sulatatud juust kaabiti koorega keedetud kartulitele kastmeks. Raclette tähendabki tõlkes kaapimist/kraapimist. Tänapäeval sulab juust mugavalt elektrilisel raclette-grillil ning juustule on traditsioonilisteks lisanditeks keedetud kartulid, pärlsibulad, väikesed marineeritud kurgid, jahvatatud must või valge pipar ning õhukäes kuivatatud sink (nt prosciutto). Kõrvale juuakse karjuste kombel rohelist teed või valget kuiva veini. Soovi korral võib lisada viilutatud tomatit, paprikat, seeni (nt šampinjone).


Raclette`i jaoks on vaja juustu, mis on üsna tugevamaitseline (Raclette, Bagnes, Fontal, Montale, Turunmaa, Cheddar, Gruyère jne). Raclette juust on tugeva struktuuri ja õrn-kollaka tooniga, aromaatne, rasvarikas juust. Maitstes esialgu ei olegi erilist maitset ja üsnagi lõhnatu, küll aga sulades kerkib esile selline pähkline maitse, lisaväärtusena sulab ideaalselt hästi. Tallinna kaubandusvõrgus leidsin Stockmannist ja Kaubamajast, olgu siinkohal ära märgitud ka hinnavahe 80.-/kg Kaubamaja kasuks (lisaks veel -5% partnerkaardiga;)).


Võrdlusena sulatasin Raclette juustu ja kodus olevat Hollandi leibjuustu - viimane sulas kenasti, aga ei voolanud toidule nii nagu Raclette juust, jäi pigem nagu üks klimp ja oli Raclette juustu kõrval täiesti maitsetu. Muidugi, kui seda viimase väljasulanud rasva hulka vaadata, siis....

Raclette on tänapäeva kontekstis justkui sotsiaalne sümbol. Seltskond istub ümber laua (nagu fondüü korralgi), kus igaüks toimetab oma juustutükiga ja singiviiluga. Juustutükk pannakse nö kastmealusele sulama ja singiviil grillplaadile küpsema – lihtne ja hea.


Vaja läheb:

Raclette juustu

keedetud kartuleid

õhukäes kuivatatud sinki

marineeritud pärlsibulaid

marineeritud kurki

jahvatatud musta pipart

4 kommentaari:

  1. Väga asjalik postitus! Ja too hinnavahe on ikka päris karm ju :O

    VastaKustuta
  2. Tänud! Sink oli seevastu Stockis parema hinnaga, aga juustu hinnavahe pani mindki muigele.

    VastaKustuta
  3. mul on too pann kaduma läinud, ei suuda isegi meenutada, kas peaks olema eesti või sloveenia majapidamises, aga õhtud selle ääres on olnud väga mõnusad...

    VastaKustuta
  4. Keskturu juustuletis raclette juust 20 euri kilo

    VastaKustuta