esmaspäev, 5. aprill 2010

Ood kanamunale!

Kanamuna on tõeliselt väärtuslik loomne toiduaine, temas on kõike, mida eluks vaja läheb – kuidas muidu sealt tibu välja areneda saaks? Keskmise suurusega muna sisaldab: 7,5 g valku, 6 g rasvu ja 0,6 g süsivesikuid.

Munavalge ja – rebu on erineva toiteväärtusega. Munavalge ei sisalda rasvu, 10% munavalgest on valgud, 88% vesi. Munarebus on 16% valke ja 30% rasvu; vitamiine on rohkem munarebus; rasvas lahustuvad vitamiinid (A-D-E) esinevad ainult rebus. Kanamuna sisaldab kõiki elutegevuseks vajalikke vitamiine. Enim on munas A, D, B12, B4, B3, B2 vitamiini. Kanamuna sisaldab rohkem kui 30 makro- ja mikroelementi. Palju on fosforit, kaltsiumit, magneesiumi, mikroelementidest fluori, joodi, vaske, tsinki, mangaani. Enamik muna mineraalaineid on inimese poolt kergesti omastatavad.

Munad on erineva suuruse ja kaaluga, see sõltub linnuliigist ja tõust. Muna kaal suureneb kana vanusega.

Munakoore värvus sõltub kanade tõust. Munakanatõugudel on tavaliselt valged, muna-liha- ja lihakanatõugudel rohkem pruunikad munad. Pruunid ja valged munad ei ole oma toiteväärtuselt erinevad.


Munakollase värv võib varieeruda kahvatukollasest oranžini, peamiselt sõltub see kanade toidust ja aastaajast. Suvel on rebu tavaliselt tumedam, sisaldades hulgaliselt A-vitamiini eelühendeid karotinoide, mis tagavad organismi normaalse elutegevuse, arenemise ja kasvu.

Mune on paslik säilitada külmkapis. Kas teadsid fakti, et muna vananeb toatemperatuuril ühe päevaga rohkem kui külmkapis terve nädalaga?

Kanamuna on unikaalne toiduaine ja ravivahend. Mida kõike me munaga ja munast teha ei saa? Muna saab praadida, keeta, vahustada, täita. Muna toimib köögis kord liimina, kord pirukale läike andjana. Alatihti on muna kohustuslik retsepti koostisosa.


Kuna on siiski naljakuu, siis postituse lõpetuseks on pildil üks vale härjasilm. Hüübinud munavalgeks on kergelt tarretatud piimakissell ja munakollaseks kompotivirsik. Alljärgnevalt on näha, kuidas see maitses;)



Allikad:
L. Pakosta, S. Lelumees „Koka-aabits“
http://tallegg.eu/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar