esmaspäev, 3. mai 2010

Æbleskiver- Taani pannkook/pontšik


Eelmises postituses sai lubatud, et katsetan panni, mille ma maalt koos pähkliraudadega leidsin ja millele keegi ei ole osanud rakendust leida. Kuidas see pann majapidamisse sattus, seda ei mäleta enam keegi? Pähkliraudade kohta teavet otsides, leidsin juhuslikult sellele mitme poolkerakujuliste aukudega malmist pannile rakenduse. Selgus, et sellega saab teha/tehakse Taanis tuntud kerakujulisi pannkooke - æbleskiver`eid.

Æbleskiver tähendab taani keeles õunaviile. Õuntega ei ole siin küll midagi pistmist, kui siiski õuntest juttu teha, siis pigem meenutab æbleskiver välimuselt Eestis tuntud õunapomme.

Tegemist on traditsioonilise Taani pannkoogiga, mida süüakse detsembris jõulude ajal. Æbleskiver on maitselt nagu tavaline pannkook, kuid samas kerge ja kohev, välimuselt meenutab hoopis pontšikut.

Æbleskiver pannkooke/pontšikuid küpsetatakse spetsiaalse mitme poolkerakujulise auguga pannil. On olemas nii gaasi- kui elektripliitidele mõeldud panne, viimased on tasase põhjaga. Panne toodetakse malmist, sest malm on hea soojusjuhtivusega. Ka minu leitud pann on malmist, mis on pealt üle glasuuritud.



Æbleskiveri tainas sisaldab tavaliselt nisujahu, mis on segatud hapupiima, piima või koorega ning mune ja näpuotsatäis soola. Mõned retseptid sisaldavad ka võid, kardemoni ja sidruni koort, et maitset täiustada. Mina võtsin aluseks retsepti, mis pärineb nami-namist. Tähelepanekut väärib ka asjaolu, et æbleskiveri tainas pole magus, küll aga on seda täidis, mis sisse lisatakse (erinevad moosid, värsked marjad, puuviljad, martsipan). Peale puistatakse tuhksuhkrut. Mina panin enne lõplikku küpsemist igasse tükike martsipani ja puistasin üle tuhksuhkruga.

Retsept:
250 g jahu
3 dl 10 % rõõska koort
2 dl piima
4 muna
0,25 tl soola

õli

Sega jahu, piim ja rõõsk koor ühtlaseks, lisa juurde munakollased. Vahusta munavalged soolaga kõvaks vahuks ja sega õrnalt taina hulka.



Kuumuta pann. Vala õli igasse poolkerasse ja määri pintsliga õli terve augu ulatuses. Vala tainas auku ¾ ulatuses. Lase paar minutit küpseda, siis pööra kahe puidust orgi abil külili ja nii 4 korda, et koogid võtaksid neile omase kerakujulise vormi. (Seda pööramistehnikat saab YouTubest täpsemalt vaadata)

7 kommentaari:

  1. Väga lahe! Kas Sa retsepti juurde kommentaari raatsiksid kirjutada? Zapxpxaul ei õnnestunud selle retseptiga aebleskiveri tegu eriti hästi, seepärast oleks tore teist arvamust kuulda!

    VastaKustuta
  2. Jah muidugi, eile oli kell lihtsalt juba hiline ja see pildi panek on selline koodimäng, et lihtsalt lõpuks ununes;)

    VastaKustuta
  3. Issver kui huvitavad pannkoogid :)

    VastaKustuta
  4. Nüüd mul ka olemas vahva pannike Taanist soetatud =)Peaks ka läbi proovima- Youtube-st sain nüüd pööramise nipi kätte , loodan et selle küpsetamisega keeruliseks ei lähe

    VastaKustuta
  5. Kas sul õnnestusid need pallikesed kõik kenasti? Proovisin ka selle nami retsepti järgi õunapalle teha, aga mul ei küpsenud nad seest täis, nagu peaks, vaid jäid suured õõnsused, mille tõttu pallikesed kokku vajusid? Sinul seda probleemi ei olnud(piltide järgi nagu ei olnud vist jah ja probleem on ikka vaid minus, mitte retseptis :D)?

    VastaKustuta
  6. Aniitram, märkasin Su küsimust vist liiga hilja. Nägin Su blogist, et oled juba jõudnud katsetada ja proovida ja oled täiesti vilunud pannkoogitaja. Ei minul nad ei vajunud kokku, jäid täitsa ümmargused, aga proovin kindlasti ka sinu retseptiga.

    VastaKustuta
  7. kust panni osta saab

    VastaKustuta