neljapäev, 27. mai 2010

Ciabatta


Ciabatta retsepte ja valmistusviise on erinevaid. Julgesin aluseks võtta Mari-Liisi poolt katsetatud Soome tippkoka Hans Välimäki raamatust pärinevat ciabattat. See retsept toimis väga hästi. Täpselt retsepi järgi tehes on ehk veidi mage, et sobiks tugevama maitsega toidu kõrvale, aga meile meeldib just ahjusoe ciabatta või/oliivõliga ning peale tomat või juust …mmm, seega suurendasin soola kogust. Välimäki järgi tehes tuleks kasutada durumjahu, aga väga hästi toimib rukkijahu ja nisujahu kooslus. Ciabatta antud retsepti järgi tuli väga hästi välja, selline mõnus pehme poorse/õhulise sisuga ja veidi krõbeda koorikuga, ideaalne ütleks ma.

Kes veel ei tea, siis ciabatta on Itaalia valge leib, mis ei ole sugugi vana, Wikipedia andmetel leiutatud alles aastal 1982, aga juba vallutanud paljude südame.

Retsept:

Eeltainas:
¼ pulgapärmi (1/4 50 grammist)
3 dl käesooja vett
3 dl nisujahu

Sega kõik ained, kata kauss kaanega või toidukilega ja hoia üleöö toatemperatuuril.

Hommikuks oli selline vahutav/mullitav veniv vedelik.



Tainas:
6 dl eeltainast
3 dl vett
¼ pulgapärmist
1 dl rukkijahu
5 dl nisujahu
1 tl suhkrut
1-3 tl soola

Sega eeltaina hulka pärm, siis ülejäänud toiduained, väljaarvatud sool. Sõtku/sega tainast 15 minutit, lisa sool ja sega/sõtku veel 10 minutit. Tainas on küllalt vedel, et spaatliga segades ja tõstes ülalt alla annab sõtkumise mõõdu välja.



Määri mõni ahjuvorm, kauss millel on kõrgust vähemalt 10-cm oliivõliga ja vala tainas vormi/kaussi, määri veel pealt õrnalt oliivõliga, kata rätikuga ja lase 1h kerkida. Tainas peaks väga jõudsalt kerkima. Järgnevalt käsitle tainast ettevaatlikult ja õrnalt, et ta säilitaks oma õhulisuse. Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga, millele võid raputada natuke jahu. Kummuta ½ tainast plaadi ühte äärde ja vormi piklik pätsike ning toimi nii ka ülejäänud tainaga. Aseta ahju põhja nõu veega või kahe pätsikese vahele (mina panen vee pikliku keeksivormiga kahe pätsikese vahele). Küpseta eelkuumutatud ahjus 220-kraadi juures 20 minutit, võta veenõu välja ja küpseta veel 15 minutit.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar