reede, 7. mai 2010

Ampsud- praetud suluguni juust ja mozzarella kirsstomatiga

Maitsemeeli paitavad ampsud on vahepalaks väga teretulnud. Pakun siinkohal välja kaks täiesti erinevat maitseelamust juustudest, mis valmivad ülikiirelt:

Praetud suluguni juust

Praetud suluguni juust on gruusia-pärane suupiste. Sulugun on eriti maitsev, kui see on käsitsi tehtud kuskil Kaukaasia külakeses. Siin, Eestis peab aga leppima tööstuslike variantidega, mis kuuldu põhjal jääb külatädikeste tehtust nii maitselt kui ka välimuselt kahvatuks. Eestis valmistatakse suluguni nii Vaida kui ka Kehra juustumeistrite poolt, mida tasub otsida Tallinna Keskturult, kus saab omale sobiva tüki lasta lõigata. Sulugun on maitselt soolane (erinevatel tootjatel on erineva soolasusega) ja ei pruugi niisama söömiseks meeldida, küll aga praetult ja küpsetistes on ta suurepärane.

Retsept:

Suluguni juustu
Jahu
Võid

Lõika juustust 1 cm paksused viilud ja veereta jahus. Seejärel prae võis kuumal pannil kiiresti mõlemalt poolt kuldseks. Serveeri värske mündi ja näiteks mango-tšilli kastmega.


Mozzarella juust kirsstomatiga



Mozzrella on Napoli regioonist pärinev mahedamaitseline ja pehme konsistentsiga küpsetamata juust, mida Itaalias varemalt valmistati ainult vesipühvlipiimast, tänapäeval aga kas pühvli ja lehmapiima segust või ainult lehmapiimast. Oma nime olevat juust saanud sõnast mozzare, mis tähendab murdmist. Tavatarbijana ei kasuta ma kallist autentset kodustatud vesipühvlipiimast valmistatud mozarellat vaid jällegi eestimaist, Vigala Piimatööstuse toodangut.

Retsept:

Mozzarella juustu
Kirsstomateid
Basiilikut
Pipart

Viiluta mozzarella juust ning puista peale jahvatatud musta pipart, näpista juustu peale värskeid basiilikulehti ning i-le paneb täpi kirsstomat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar