teisipäev, 11. mai 2010

Krustaadid

Siia jahedasse pealinna kevadesse sobivad kaloraažilt vähe toekamad küpsetised. Möödunud nädalavahetusel sai käidud seal Eestimaa paigas, kus oli juba mõnusalt suvine kevad, kraade pluss 23 - oli ikka mõnus küll!


Rootsi kööki kuuluvad krustaadid on küll õhulised ja kerged, aga klassifitseeruvad nö rasvaküpsetise alla ehk neid frititakse kuumas õlis. Nende mõnusalt krõmpsuvate rosetikeste tegemiseks vajad spetsiaalset krustaadi rauda. Mina nenede raudadega ja retseptiga olin juba lapsepõlves tuttav tänu Ida Savi raamatule "Saiad pirukad koogid". Sealne retsept ei erine oluliselt nami-nami retseptist. Ida Savi raamatus on illustratiivselt näidatud ka krustaadivormi, millega saab teha korvikesi erinevate täidiste jaoks. Minu majapidamises sellist vormi ei ole, küll aga tõin ema juurest need rauad.

Retsept:
2 muna
2 tl suhkrut
0,5 tl soola
1,5 dl piima
1,5 dl jahu
1 tl vanillisuhkrut
2 sl sulatatud võid
õli
tuhksuhkrut


Klopi muna suhkru ja soolaga lahti, lisa piim, jahu, vanillsuhkur ja sulatatud või. Sega ühtlaseks tainaks ning aseta 1h külma seisma.

Vala õli u 1,5 cm kõrguseni väiksesse paksupõhjalisse potti. Esmalt kuumuta õli ning pane rauad kuuma õli sisse ja hoia, et nad muutuksid tuliseks.



Järgnevalt kasta rauad tainasse, tainas jääb õhukese kihina kuumade raudade külge.


Küpseta kuumas õlis kuldpruuniks. Selleks kulub keskmiselt 12 sekundit. Küpsed krustaadid löö majapidamispaberile nõrguma, jahtunult puista üle tuhksuhkruga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar