laupäev, 5. juuni 2010

Rabarberikoogid

Ma ei anna pead, et lõpetan rabarberi hooaja, aga hetkel tundub küll, et on saanud teda süüa küll nii ja naa. On tehtud püreesuppi, kisselli, salatit, siirupit, mahla ja mitmeid erinevaid kooke. Siinkohal mõned näited, mis väärivad ülestähendamist.

Biskviitkattega rabarberikook

See on klassikaline rabarberikook, mida on ikka ja jälle aastast aastasse tehtud. Sedapuhku on biskviit tehtud nö maamunadest, mis annab koogile tõeliselt säravkollase katte. Antud kogusest saab plaaditäis kooki, ega vähemal ei olegi mõtet.

Retsept:

Põhi:
200 g võid
5 dl jahu
4 sl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
4 sl külma vett

Täidis:
300-400 g rabarberit
1-2 dl suhkrut

Biskviitkate:
5 muna
5 sl suhkrut
3 sl jahu
2 sl kartulitärklist

Sega pehme või omavahel segatud kuivainetega. Lisa vett ja sega ühtlaseks tainaks. Aseta külma 15 minutiks. Kata ahjuplaat õhukese tainakihiga ja küpseta 200 kraadises ahjus 10 minutit. Viiluta rabarberivarred, sega suhkruga ja lao põhjale. Biskviitkatte jaoks eralda toasoojad munavalged –kollastest. Munavalge vahusta kõvaks vahuks poole suhkru kogusega ning vahusta ka munakollane heledaks vahuks ülejäänud suhkruga. Sõelu jahu ja tärklis munakollasele ja lisa ettevaatlikult alt üles tõstes munavalge. Saadud segu kalla koogile ja küpseta 175 kraadises ahjus 20 minutit, kuni kook on läbi küpsenud ja pealt kaunilt kuldne.


Rabarberipirukad


Maitsvad lehttainapirukad, millel on kaunim välimus, kui teha neid noortest rabarberivartest, mida ei pea koorima. Retsept kohandatud nami-namist.

Retsept:
500 g lehttainast
6 rabarberivart
1 tl kaneeli
2 sl jahu
4 sl Damerara pruuni suhkrut
50 g võid


Lõika lahtirullitud lehttainast 10 cm ruudud. Lõika noaga 1cm kauguselt servast ümberringi väike sisselõige, et servad saaksid paremini kerkida. Lõika rabarberid 3 cm viiludeks. Näpi jahu, suhkur, kaneel, või puru taoliseks seguks. Lao rabarberiviilud pirukapõhja sisselõikest sissepoole. Raputa peale purusegu. Küpseta 200 kraadises ahjus 12-15 minutit.


Purukattega rabarberikook martsipaniga





Sobilik ja väga maitsev magus kook kõikidele magusasõpradele.

Põhi:
2 muna
1,5 dl suhkrut
50 g sulatatud võid
0,5 dl piima
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
4-6 rabarberivart
1 dl suhkrut
1 tl kaneeli
75 g martsipani

Purukate:
0,5 dl suhkrut
50 g võid
0,5 dl jahu

Viiluta rabarberid ja jäta suhkru ja kaneeliga seisma. Vahusta põhja jaoks munad suhkruga. Lisa jahtunud sulavõi, piim ja küpsetuspulbriga segatud jahu, töötle ühtlaseks tainaks. Vala tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 200 kraadises ahjus 10 minutit. Lao peale martsipani tükid ja rabarberiviilud koos tekkinud vedelikuga. Küpseta veel 10 minutit. Puista peale purusegu ning küpseta veel kuni puru on kuldkollane.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar