pühapäev, 13. juuni 2010

Mustasõstra beseekook ja -parfee


Aias ringi vaadates ja pilku kalendrisse heites võib näha, et peagi on saabumas tänavune mustasõstra hooaeg.

Enne aga tuleb uutele marjadele sügavkülmas ruumi teha. Nii saigi tehtud imelihtsat, kuid aega nõudvat beseekooki ja jäätise "nooremat venda" parfeed.


Mustasõstra beseekook



Beseekoogi põhjaks valisin seekord kondiitri Heidi Parki retsepti järgi tehtud eriti muredat koogipõhja. Selles retseptis on kasutatud toorjuustu ja valget veiniäädikat, mis muudavad muretaina eriti muredaks. Tähelepanuvääriv on veel seegi, et või kogus on selline, mis ilusate ilmade saabumisel lubab randa minna;) Retsept on pärit siit

Retsept:

Põhi:
85 g võid
150 g nisujahu
1/4 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
65 g toorjuustu
1 spl jääkülma vett
1 tl valge veini äädikat


Täidis:
3 munavalget
150 g suhkrut
250 g mustsõstraid


Koogipõhja valmistamiseks pane kõik koostisained köögikombaini ja põrista kuni moodustub tainapall. Lase tainapallil 2 h külmkapis seista. Kata 24 cm lahtikäiv koogivorm tainaga, vajutades tainast koogivormi põhja ja äärtele. Küpseta raskuse all 180-kraadises ahjus 15 minutit. Täidise valmistamiseks vahusta munavalge läikivaks tugevaks vahuks. Suhkur lisa mõni minut enne vahustamise lõpetamist. Sega ettevaatlikult sügavkülmutatud mustsõstrad ja küpseta 150-kraadises ahjus 20 minutit. Lase koogil lahtise uksega ahjus jahtuda, et besee kokku ei vajuks.


Mustasõstraparfee




Retsept:
2,5 dl 35% rõõska koort 1 sl tuhksuhkrut 1dl mustsõstraid 2 sl suhkrut

Vahusta koor tuhksuhkruga pehmeks vahuks, lisa hulka saumiksriga purustatud ja suhkruga segatud mustsõstrad. Hoia serveerimiseni sügavkülmas. Kui serveerimiseni on aega mitmeid tunde, siis sega kahvliga segu aegajalt, et vältid jääkristallide teket.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar