reede, 19. veebruar 2010

Sült

See on minu esimene sülditegu, mis ei jää kindlasti viimaseks. Sült lihtsalt on nii hea ja seda arvab ka minu meespere. Kolm mehemürakat lihtsalt austavad lihatoite väga. Sülditeoga on hea tegeleda siis, kui ilm väljas on kehva ja toas pliidi ääres on aega askeldada pool päeva.


Süldi materjal:

1 suur seakoot
2 seajalga
300-400 g liha (kasutasin metskitse liha)


vett
1 koorega sibul
2 porgandit
tükk juursellerit

8 tera pipart
6-8 vürtsitera
1-2 loorberilehte
soola

Süldiliha leotada külmas vees. (Mina leotasin 2h ja keetmist alustades läks vesi suhteliselt punaseks, et keema tõustes vahetasin vee ära. Arvan, et oleks pidanud kauem leotama). Loputa liha ja pane uue külma veega keema. Vett pane nii, et lihad oleksid kaetud. Kuumuta keemiseni, vahtu pidevalt riisudes. Kui vesi on keema läinud, siis alanda kuumust märgatavalt. Vedelik peab terve keemise ajal vaevu mullitama, sest muidu ei jää leem selge. Riisu jätkuvalt vahtu. Liha keetmiseks kulub umbes 3-4 tundi. Mina keetsin natuke üle 3 tunni. Umbes 1 tund enne lisa porganid, sellerijuur ja maitseained. Kui liha on kontide küljest lahti löönud, siis tõsta vahukulbiga jahtuma. Eemalda kamar ning tükelda liha peeneks. Leem kurna läbi peene sõela. Lisa lihatükid kurnatud leeme sisse ja kuumuta taas keemiseni. Riisu vaht ja üleliigne rasv. Viimistle maitset. Leem peab jääma pigem soolane, sest kallerdudes tõmbub maitse tagasi. Tõsta külma veega uhutud vormidesse/kaussidesse. Vormi põhjadesse lõika porganditest "lillekesed".

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar