pühapäev, 26. september 2010

Cannelé


Nendest Prantsusmaalt pärit koogikestest olin juba ammu lugenud. Tundusid nii ahvatlevad, juba seetõttu, et nii lihtsatest komponentidest nagu piim, muna, jahu, suhkur ja suts võid, saab valmistada niivõrd huvitava välimuse ja maitsega koogikesed. Kirjelduste järgi ei ole ei muffin ega keeks vaid midagi palju enamat. Seest vetruvad pehmed ja väljast karamelliseerunud koorikuga. Maitselt oleks nagu midagi kohupiimaga pistmist, aga tegelikkuses ei ole. Canneléde küpsetamiseks on spetsiaalne vorm. Koostisained on lihtsad ja tundub, et võib Canneléde teo ette võtta, siis kui isu tuleb, aga ei, mingi konks peab ikka asja juures olema. Nimelt tahab tainas enne küpsetamist vähemalt 24h külmas seista ja küpsetamisel ei või iial teada, kuidas ja kas koogid välja kukuvad, aga selles see võlu ju seisnebki. Retsept pärineb Nami-nami retseptikogumikust.


Retsept:
5 dl piima
25 g võid
125 g nisujahu
225 g suhkrut
2 tervet muna ja veel 2 munakollast
2 tl vanillsuhkrut
1 sl rummi

Kuumuta potis piim ja või keemiseni ning tõsta koheselt tulelt. Klopi kausis suhkur, munad ja jahu ühtlaseks. Vala kuum piim peene joana munasegu hulka, samal ajal sega hoolega. Lase natuke jahtuda, siis lisa rumm. Kata kauss kaane või toidukilega ning pane vähemalt 24 tunniks külmkappi (tainas võib isegi kuni 2 ööpäeva külmkapis seista). Enne küpsetamist sega tainas ettevaatlikult läbi, ära klopi õhku sisse.



Võta ettevalmistatud cannelévormid (metallvormid määri võiga, silikoonvorme pole tarvis määrida) ning täida 3/4 ulatuses tainaga. Küpseta 200- kraadise ahju keskosas 40 minutit, kuni koogikesed on pealt tumepruunid. Võta vormid ahjust välja ja kummuta koogikesed koheselt vormist välja. Lase enne serveerimist veidi jahtuda ja taheneda. Õiged canneléd on seest pehmed/vetruvad ja pealt karamelliseerunud.

2 kommentaari: