pühapäev, 8. jaanuar 2012

(Veise)liha austrikastmes

Panin pealkirjaks (veise)liha austrikastmes, aga tegelikult sobib austrikastmega iga teine liha, köögiviljad, seened ja nuudlid. Antud hetkel kasutasin hoopiski ulukiliha, mis vajab küll pikemat hautamisaega ning lisasin ka retseptiväliselt peotäis kuivatatud lehterkukeseeni, mis lihaleemes taastavad oma algse kuju (mida on võimalik ka pildilt tuvastada).
Austrikaste on üks väga omapärase ja meeldiva maitsega. Ta on tumepruuni värvusega paks/tihke maitsekaste, mis on korraga nii soolane kui ka õrnalt magus. See magus foon annab lihale suurepärase maitsenüansi ega hakka toidus domineerima. Lisaks jääb pannile austrikastmest ja lihaleemest mõnus glasuurine vedelik, mis on minu jaoks vaat et kõige suurema väärtusega;)



(Pildil Santa Maria austrikaste, mis on üks võimalikest ja meie kaubandusest kättesaadav)



Austrikaste (ingl.k oyster sauce) on valmistatud värsketest austritest, soolveest ja sojakastmest. Wikipedia andmetel leiutati kaste Hiinas 1888. aastal ning nii ta ongi laialt kasutusel hiina ja filipiinide köögis.

Retsept:

500 g ribadeks lõigatud veiseliha
1 sibul
1-2 porgandit
100 ml vett
5 sl austrikastet
pipart
soola
õli

Lõika liha ribadeks ning maitsest pipraga, samal ajal lõika porgand kangideks ja haki sibul. Kuumuta õli pannil ning prae soolaga maitsestatud porgandikangid pehmemaks. Tõsta kõrvale. Nüüd lisa kuuma õli sisse liharibad, pruunista. Lisa sibul sega (võid lisada veel natuke soola, aga arvesta, et austrikaste on ka soolane), kui sibul on muutunud klaasjamaks, siis lisa vesi ning hauta kuni liha valmimiseni (sõltuvalt lihast on valmimisaeg erinev ning on võimalik, et pead vett juurde lisama). Lisa liha hulka porgandid (kuivatatud lehterkukeseened) ning lase neil paar minutit koos haududa. Lõppjärgus u 2 minutit enne valmimist lisa austrikaste. Kuumuta segu veel mõni minut ning serveeri. Soovitan juurde peeneks hakitud rohelist sibulat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar