Teisipäev, 17. jaanuar 2012

Banaani-kohvikeeks




Hetke lemmik on sündinud! Minul ei teki nostalgiahooge mõeldes keeksile „Ekstra“, mis kindlasti oli on ja jääb. Sõnaga keeks meenub mulle hoopiski 90-datel külakostiks viidav ja saav „sajandeid säiliv“ saksa keeks. Õnneks sai see periood ületatud, kus ahviarmastusest importkauba vastu sai neid säilitusainetest ja teab mis ainetest veel koosnevat keeksi söödud. Nüüd on aga hoopis teised ajad ja isetegemine on kõige suurem rõõm ja nauding. Olen tänaseks päevaks enam kui 10 aastat teinud porgandikeeksi ning sellele ikka ja jälle truuks jäänud. Siin seal on viimasel ajal hoopiski silma jäänud banaaniga küpsetised ning meeletu kohvisõbrana otsustasin just seda keeksi proovida. Lisasin juurde veel kaerakliisid, mis annab keeksile tummisust ja hing on rahul, et keeksi on muudetud sammu võrra tervislikumaks. Veel meeldib mulle, et selles keeksis on või kogus küllaltki tagasihoidlik (50 g) nagu minu lemmik porgandikeeksiski. Vaatamata sellele on mõlemad keeksid õhulised, pehmed ja võiks isegi öelda, et suussulavad nagu see paljude lemmik Ekstragi, mis sisaldab 200 g võid. Eeldan, et õhulisusele aitab kaasa munade vahustamine, sest need vahustan alati ikka seni kuni tekib hele vaht. Alljärgneva pildi järgi võiks otsustada, et tegemist on kodus küpsetatud rukkileivaga - tõepoolest näeb leivaviilu moodi välja, aga ei, tegu ikka keeksiga ja ühe äärmiselt hea ja maitsva suutäiega.


Retsept:
2 suurt muna
125 g suhkrut
3 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
3 sl kaerakliisid – ei ole ilmtingimata vajalik
2 suuremat banaani
50 g võid
1 dl vett
1 sl lahustuvat kohvi


Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sulata või, valmista kohvijook, purusta banaanid kahvliga. Sega banaan, sulatatud või ja kohvijook ning lisa munavahu hulka. Sega küpsetuspulber ja (kaerakliid) jahuga ning lisa õrnalt segades ülejäänud massile. Pane leivapätsi kujulisse keeksivormi küpsetuspaber nii, et otstest ulatuksid paberi ääred üle, need osutuvad hiljem väga headeks sangadeks, millega keeksi vormist välja tõsta. Küpseta 175 kraadises ahjus 50-60 minutit (Oma ahju eripära arvestades küpsetan fooliumi all). Katsu puutikuga küpsust.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar