laupäev, 10. detsember 2011

Tarte-Tatin (lihtsustatult)




Tarte Tatin – ümberpööratud kook, klassika Prantsuse köögist. Kindlasti ei pea ainult õuntega katsetama, miks mitte ploomide, rabarberi, ananassi või virsikuga katsetada. Variatsioonid vastavalt hooajale on alati teretulnud. Samuti ei pea spetsiaalselt tainast ise tegema vaid võib kasutada pärmi-lehttaigent. Nii ma sedapuhku tegingi. Kook ise valmis kunagi sügisel ja sai tehtud antoonovkaid kautades. Võid kasutada ükskõik millist teist küpsetamiseks head õunasorti. Eraldi märkimist väärib ka asjaolu, et pann/ahjuvorm peaks olema selline, mida saab kasutada nii pliidil kui ka ahjus.

Retsept:
90g võid
1,5 dl suhkurt
4õuna
250 g pärmi-lehttaigent

Valmista ette ahjuvorm - selleks tuleb kasutada vormi, millega saab toimetada nii pliidil kui ahjus. Määri see ½ vajaminevast võikogusest võiga kokku, lisa ½ vajaminevast kogusest suhkrut. Õuntena kasuta kõvasid ja hapusid (nt antoonovkad või mõni teine hea küpsetamiseks hea sort). Koori õunad ja lõika sektoriteks. Aseta õunad vormi tihedalt üksteise kõrvale. Raputa peale ülejäänud võist lõigatud kuubikud ja kalla peale ülejäänud suhkur. Aseta vorm pliidile kuumenema. Suhkur ja või sulavad ja suhkur muutub karamelliks. Õunad peavad saama karamellpruuniks niimoodi, et nad liiga pehmeks ei küpse. Jälgi pliidi kuumust ja jälgi aega - selleks kulub u 10 minutit. Kata karamelliseeritud õunad paraja suuruse tainakettaga (tainaketas võiks olla mõni cm suurem). Küpseta 180-kraadises ahjus 20 minutit. Kook on küps kui tainas on pealt kuldpruuniks küpsenud. Pööra kook serveerimisalusele ümber ja voilaa valmis ta ongi!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar