pühapäev, 20. veebruar 2011

Vinegrettkaste


Paljudele seostub sõna vinegrett eelkõige idanaabrite köögist pärit äädika-õlise peedi-kartuli salatiga. Olen minagi selle assotsiatsiooni õnge langenud;) Vinegrett prantsuse köögist on õli-äädika kaste salatitele ja liharoogadele lisamiseks. Nii vinegrett salati kui ka -kastme valmistamisel on variatsioone tohutult palju.


Kastme valmistamisel on tähtis meeles pidada suhtarvu 1:3 ehk vahekorda, st 1 sl äädikat 3 sl õli kohta. Kastmeks sobib kõige paremini toasoe külmpressitud õli (oliivõli) ja sidrunimahl või veiniäädikas, aga võib soovi korral kasutada ka õunaäädikat. (Klassikaline Põhja-Prantsusmaa vinegretti just õunaäädika ja pähkliõliga tehaksegi). Lisades väike kogus sinepit ja mett, annab maitset ja kreemisust juurde ning aitab hapukusel tasakaalustuda. Nagu juba öeldud, on variatsioone kastmest mitmeid, võib lisada igasuguseid lisaaineid, nagu sinihallitusjuustu, anšooviseid, vaarikaid, küüslauku või trühvlite (seente) olemasolu korral ka neid. Võib kasutada erinevate maitsetega õli või äädikat, on ju poodides saada nii vaarikaäädikat, kui ka pähkli- ja trühvliõli jne). Kümneid vinegreti retsepte leiab siit ja siit.


Siinkohal pakun välja ühe väga lihtsa vinegrettkastme, millesse on lisatud 1 osa valgeveiniäädikat, 3 osa oliivõli, Dijoni sinepit ja eestimaist mett.

Retsept:
1 sl veiniäädikat
3 sl külmpressitud oliivõli
0,5 tl Dijoni sinepit
0,5 tl mett
Soola, värskelt jahvatatud musta pipart

Kreemise tekstuuri saamiseks tuleb kasutada kindlasti visplit! Vispelda õli, äädikas, sinep ja mesi ühtlaseks kreemiseks kastmeks, maitsesta omale sobivalt.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar