pühapäev, 28. november 2010

Midagi hingele- šokolaadi valmistamine


Kodune leivaküpsetamine on väga populaarne ja mitte ilma põhjuseta vaid ikka sellepärast, et see on niivõrd hea. Mulle tundub, et samasuguseks hitiks võib kujuneda ka kodune šokolaadi valmistamine. Neil mõlemal on üks suur ühine joon – nad teevad tuju nii nii heaks ja täidavad kodu metsikult heade lõhnadega. Viil sooja, äsja ahjust tulnud leiba võiga või tükk oma maitse järgi tehtud šokolaadi ja maailm on kohe parem paik…

Kui šokolaadi kodus teha, siis tasub teha algupärasest ja toitaineterikkast toorainest.


pilt pärit lehelt http://www.superfoods.ee/


Kodusel viisil šokolaadi valmistamisel ei ole vaja tooraineid kuumutada, nii jääb šokolaadi alles suur osa väärtuslikke aineosi, mis tavaliselt hävivad kõrgetel temperatuuridel tööstusliku töötlemise käigus. Šokolaadi valmistamiseks võib nüüd meie kaubandusvõrgust (nt Tallinnas Baraka poest või Järve keskusest) leida looduslikke põhikomponente- toorkakaod ja -võid ning lisaks veel hulganisti erinevatest taimedest valmistatud nö maitsestajaid nt maca, lucuma, karob, palmisuhkur jne. Nende lisandite abil saab šokolaadile anda head maitset ja lisaväärtusena vajalikke toitaineid (vitamiine, aminohappeid, antioksüdante). Šokolaadi valmistamine läheb väga kiiresti, kui oled jõudnud niikaugele, et neid täidad vormid, siis veel veerand tundi ootamist ja ongi valmis.

Retsept:
100 g kakaovõid
Maitse järgi toorsuhkrut
4 sl jahvatatud toorkakaod
Maitse järgi maitsepulbreid (nt 2-3 sl lucuma pulbrit, 1-2 sl maca pulbrit või hoopis mõnda muud)
soola

Haki kakaovõi peenikeseks puruks, et saaks paremini sulatada. Sulata aeglaselt kakaovõi vesivanni pidevalt puulusikaga segades. (NB! Ära lase veel või hulka sattuda ja et kakao kasulikkus säiliks, siis ei tohiks sulamistemperatuur tõusta üle 40ºC). Lisa toorsuhkrut nt jahvatatud palmisuhkur (mina olen asutanud damerara suhkrut, aga see ei sula vaid jääb teraline, aga see just meeldibki;)). Sega hulka toorkakaopulber ja muud pulbrid (võid lisada ka rosinaid, pähkleid või teisi kuivatatud marju/vilju). Kui kogu mass on sulanud ja segunenud, siis vala segu spetsiaalsesse pralinee-, jääkuubiku- või assortiikarpidest pärinevatesse vormidesse. Aseta sügavkülma 15 minutiks ja serveeri. Valmis šokolaad seisab teoreetiliselt mitu nädalat, aga praktikas ilmselt mitte;)

1 kommentaar: