reede, 28. mai 2010

Rabarbrisiirup


Suvi ei ole veel jõudnud alatagi, kui juba on aeg hoidiste tegemisele mõelda. Hetkel on rabarberi hooaeg ja just neid tasubki igal moel säilitada, et oleks talvel võtta. Olengi juba rabarbereid sügavkülma pannud ja siirupit teinud. Mida punasema varrega rabarbereid kasutada, seda punasema mahla või siirupi saad. Mul oli enamjaolt punase varrega rabarbereid, kuid kasutasin ka rohelisi osi. Tulemuseks oranžikas roosa siirup.
Retsept pärineb kokandusportaalist nami-nami. Antud koguse jaoks vajad u 8 keskmist rabarberivart. Väljaandvus 1,2 liitrit.


Retsept
1kg viilutatud rabarbereid
5 dl külma vett
300 g suhkrut


Vala külm vesi rabarberiviiludele, hoia üleöö. Keeda paar minutit ja kurna läbi riide ja sõela. Saadud mahlale lisa suhkur ja kuumuta keema. Vala kuumalt pudelitesse või purkidesse ja sulge õhukindlalt.

Sidrunivaht


Antud dessert pakatab sidruni puhtast värskest maitsest. Sidrun on köögis asendamatu. Oma puhta, selge ja värske maitse poolest sobib ta nii kala- ja mereandide maitsestamisel, ideaalselt sobib erinevate kastmete valmistamisel, suppidesse, lihahautistesse ja kõikvõimalikesse magustoitudesse ja kookidesse.

Retseptid olemas nami-namis ja selles vanas kokaraamatus, mille kaasi pole enam ammu olemas ja mille pealkiri on teadmata.



Munavalgetest saab teha näiteks Valeri küpsiseid või võib neid Pavlova jaoks sügavkülmutada.

Retsept

4 lehte želatiini
vett
2 munakollast
0,75-1 dl suhkrut
1 sidrun (mahl ja riivitud koor)
2,5 dl 35% rõõska koort

Želatiinilehed leota külmas vees. Vahusta munakollased suhkruga, lisa pressitud sidrunimahl ja riivitud koore kollane osa. Pigista želatiinilehtedest liigne vesi välja ja lahusta väheses kuumas vees. Lisa peene joana munasegule. Vahusta rõõsk koor ja sega munavahu hulka. Vala vaht magustoidupokaalidesse ja pane külmikusse tarretuma.
Antud kogusest saab 4 magustoidupokaali. Võib kasutada ka vahustatud munavalget, jättes teised kogused samaks, siis saab 6 magustoidupokaali.

neljapäev, 27. mai 2010

Ciabatta


Ciabatta retsepte ja valmistusviise on erinevaid. Julgesin aluseks võtta Mari-Liisi poolt katsetatud Soome tippkoka Hans Välimäki raamatust pärinevat ciabattat. See retsept toimis väga hästi. Täpselt retsepi järgi tehes on ehk veidi mage, et sobiks tugevama maitsega toidu kõrvale, aga meile meeldib just ahjusoe ciabatta või/oliivõliga ning peale tomat või juust …mmm, seega suurendasin soola kogust. Välimäki järgi tehes tuleks kasutada durumjahu, aga väga hästi toimib rukkijahu ja nisujahu kooslus. Ciabatta antud retsepti järgi tuli väga hästi välja, selline mõnus pehme poorse/õhulise sisuga ja veidi krõbeda koorikuga, ideaalne ütleks ma.

Kes veel ei tea, siis ciabatta on Itaalia valge leib, mis ei ole sugugi vana, Wikipedia andmetel leiutatud alles aastal 1982, aga juba vallutanud paljude südame.

Retsept:

Eeltainas:
¼ pulgapärmi (1/4 50 grammist)
3 dl käesooja vett
3 dl nisujahu

Sega kõik ained, kata kauss kaanega või toidukilega ja hoia üleöö toatemperatuuril.

Hommikuks oli selline vahutav/mullitav veniv vedelik.



Tainas:
6 dl eeltainast
3 dl vett
¼ pulgapärmist
1 dl rukkijahu
5 dl nisujahu
1 tl suhkrut
1-3 tl soola

Sega eeltaina hulka pärm, siis ülejäänud toiduained, väljaarvatud sool. Sõtku/sega tainast 15 minutit, lisa sool ja sega/sõtku veel 10 minutit. Tainas on küllalt vedel, et spaatliga segades ja tõstes ülalt alla annab sõtkumise mõõdu välja.



Määri mõni ahjuvorm, kauss millel on kõrgust vähemalt 10-cm oliivõliga ja vala tainas vormi/kaussi, määri veel pealt õrnalt oliivõliga, kata rätikuga ja lase 1h kerkida. Tainas peaks väga jõudsalt kerkima. Järgnevalt käsitle tainast ettevaatlikult ja õrnalt, et ta säilitaks oma õhulisuse. Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga, millele võid raputada natuke jahu. Kummuta ½ tainast plaadi ühte äärde ja vormi piklik pätsike ning toimi nii ka ülejäänud tainaga. Aseta ahju põhja nõu veega või kahe pätsikese vahele (mina panen vee pikliku keeksivormiga kahe pätsikese vahele). Küpseta eelkuumutatud ahjus 220-kraadi juures 20 minutit, võta veenõu välja ja küpseta veel 15 minutit.


neljapäev, 20. mai 2010

Karulauk salatis ja pikkpoisis

Neile, kes elavad Ida-, Lõuna- ja kesk-Eestis on karulauk tõenäoliselt tundamatu, sest kasvab see palju kiidetud kevadekuulutaja peamiselt Põhja- ja Lääne-Eestis. Karulauk on küüslauguse maitsega ja sobib ideaalselt toorsalatitesse ja lihatoitudesse.


Salat karulauguga:




8 kirsstomatit
8 redist
1/2 kurki
kimp karulauku (u 50 g)
soola

kaste:
1 tl mett
1 tl valget veiniäädikat
3 tl oliivõli

Poolita või lõika 4-ks kirsstomatid ja redised, viiluta kurk ja karulaugulehed. Puista väheke soola. Kastmeks sega mesi, äädikas ja õli. Vala salatile ja sega.




Kalkuni hakklihast pikkpoiss:




450 g kalkuni hakkliha
1 muna
soola
pipart
vürtsköömenit
2 sl riivsaia
50 g karulauku

Sega omavahel koostisained, vormi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile pikkpoiss ja küpseta 200 kraadises ahjus küpseks.

kolmapäev, 19. mai 2010

Mustikaga kama

Kama hooaeg on alanud! Kama seostub alati sooja suvega ja praegused ilmad just seda sooja suve meenutavadki. Kuidagi on nii kujunenud, et lisaks soojale suvele meenub kama ka EV sünnipäeva paiku. Sel aastalgi sai tehtud kama trühvleid, mille retsept on siin. Tegelikult on kamajahu seda väärt, et teda rohkem tarvitada. On ju teine jämejahvatusega Eesti oma toodang, mis koosneb tera- ja kaunviljadest, sisaldades rikkalikult kiudaineid, taimseid valke, süsivesikuid ja B-rühma vitamiine. Peale selle, et kamajahu ise kuulub tervislike toiduainete hulka, valmistatakse kamajooki peamiselt hapendatud piimatootega, mis rikastab meid kasuliku piimhappebakteriga. Ega küll küllale liiga tee, omalt poolt lisan kamasse ka mustikaid, mis on tuntud kõhurohi, sisaldades vitamiine C, B1, B2, PP ja mineraalaineid mangaani ja rauda.

Retsept:
5 dl keefiiri
6 tl kamajahu (kuhjaga)
6 tl suhkrut
mustikaid

Sega koostisained purustatud mustikatega või kasuta mustikamoosi. Lase valmis kamajoogil enne serveerimist 15 minutit seista, et jahu saaks paisuda ja maitsed ühtlustuda.

Mustika kama saab tänu mustikale ilusa lilla tooni, mida võib serveerimisel rõhutada tilga keefiriga. Vala kamale natuke keefiri ja joonista puutikuga meelepärane kujund.

kolmapäev, 12. mai 2010

Rukkijahuvaht


Mannavaht ei vaja ilmselt kellelegi tutvustamist, kuid rukkijahuvaht on teenimatult paljudes peredes unustuste hõlma vajunud. Rukkijahuvaht on kohe kindlasti sama hea, kui mitte paremgi mannavahust, seda juba rukkijahu paremate omaduste poolest. Kas teadsid, et rukkijahus on nisujahust rohkem mineraalaineid (naatriumi kaaliumi, magneesiumi, rauda) ning B1 ja B2 vitamiini?

Retsept:
3 dl naturaalset/kodust jõhvikamahla (sobivad ka teised mahlad)
7dl vett
150 g suhkrut
150 g rukkijahu

Sega vesi, jõhvikamahl ja suhkur ning lase keema, puista rukkijahu pidevalt vispeldades. Keeda mõni minut, andes aega jahul paisuda. Jahuta käesoojani ning vahusta, kuni oled saanud heleda ja õhulise vahu. Serveeri piimaga.


teisipäev, 11. mai 2010

Krustaadid

Siia jahedasse pealinna kevadesse sobivad kaloraažilt vähe toekamad küpsetised. Möödunud nädalavahetusel sai käidud seal Eestimaa paigas, kus oli juba mõnusalt suvine kevad, kraade pluss 23 - oli ikka mõnus küll!


Rootsi kööki kuuluvad krustaadid on küll õhulised ja kerged, aga klassifitseeruvad nö rasvaküpsetise alla ehk neid frititakse kuumas õlis. Nende mõnusalt krõmpsuvate rosetikeste tegemiseks vajad spetsiaalset krustaadi rauda. Mina nenede raudadega ja retseptiga olin juba lapsepõlves tuttav tänu Ida Savi raamatule "Saiad pirukad koogid". Sealne retsept ei erine oluliselt nami-nami retseptist. Ida Savi raamatus on illustratiivselt näidatud ka krustaadivormi, millega saab teha korvikesi erinevate täidiste jaoks. Minu majapidamises sellist vormi ei ole, küll aga tõin ema juurest need rauad.

Retsept:
2 muna
2 tl suhkrut
0,5 tl soola
1,5 dl piima
1,5 dl jahu
1 tl vanillisuhkrut
2 sl sulatatud võid
õli
tuhksuhkrut


Klopi muna suhkru ja soolaga lahti, lisa piim, jahu, vanillsuhkur ja sulatatud või. Sega ühtlaseks tainaks ning aseta 1h külma seisma.

Vala õli u 1,5 cm kõrguseni väiksesse paksupõhjalisse potti. Esmalt kuumuta õli ning pane rauad kuuma õli sisse ja hoia, et nad muutuksid tuliseks.



Järgnevalt kasta rauad tainasse, tainas jääb õhukese kihina kuumade raudade külge.


Küpseta kuumas õlis kuldpruuniks. Selleks kulub keskmiselt 12 sekundit. Küpsed krustaadid löö majapidamispaberile nõrguma, jahtunult puista üle tuhksuhkruga.

pühapäev, 9. mai 2010

Vaesed rüütlid rikkaliku rabarberiga


Rabarber on leidnud tee ka minu kööki ja tänaseks päevaks ka aeda. Loodan siiralt, et ta ilusti kasvama hakkab, sai ju talle istutades ilusad sõnad kaasa antud;) Seda mahlast kevadekuulutajat on Euroopas teatud 18. sajandist saadik ja levinud on ta aiast aeda jagamise teel. Nii sain ka mina omale ilusa tumepunaste vartega rabarberi.

See kooslus: praetud munasai siirupilise rabarberiga on oi oi kui maitsev.



Retsept:


2 muna
Suhkrut
Piima
6 viilu saia
õli

Rabarber
Suhkur

Klopi muna suhkruga lahti, lisa törts piima. Kasta saiaviilud muna-piima segusse ja prae kuumal õliga kaetud pannil kuldseks.

Viiluta rabarber, sega suhkruga ja jäta kuni pooleks tunniks seisma. Suhkruga seistes imendub rabarberist välja mahl, moodustades imemaitsva siirupilise vedeliku.

Rabarber (Rheum rhaponticum) on üks esimesi köögivilju, mis kevadel meie maitsemeeli turgutab. See hapukas köögivili on mõnusalt mahlakas ja kasulik nii vitamiinide kui ka mineraalainete poolest: vartes on rikkalikult kaaliumi, mõõdukalt kaltsiumi, fosforit, rauda, B-rühma vitamiine, c-vitamiini, karotiini, seedimist soodustavaid kiudaineid ning hapetest oblikahapet. Kuna oblikahape alandab organismis kaltsiumitaset, siis oleks hea tarvitada täiendavalt piimatooteid.

reede, 7. mai 2010

Parmesaniga paneeritud mango-tšilline kalkuniliha

Ausalt öeldes figureerib meie toidulaual linnulihadest kõige sagedamini kana. Harvem part või hani ja veelgi harvem kalkun. Seekord oli tahtmine sellest harvaesinevast kalkunist midagi maitsvat valmistada. Tabasin kaks kärbest ühe hoobiga- maitsev õhtusöök ja retsept, mis oli paslik retseptivõistlusele saata.



Voilaa, nüüd teatati, et olen võitnud oma retseptiga auväärse II koha ja auhinnaks 400 krooni väärtuses Rannamõisa tooteid. See, et saab nüüd kergemate roogadega suvele vastu minna on nüüd küll õige ajastus;)


Paari sõnaga sellest peaaegu, et võiduretseptist. Tegemist on tõesti maitsva toiduga. Kasutasin Felixi Special sarja mango-tšilli kastet, mis on minu lemmik olnud selle turule tulekust saadik. Väga hea on sellega üle valada kevadisi ja suviseid salateid, ideaalselt hästi sobib ka linnuliha marineerimiseks. Ja väheoluline ei ole ka tõsiasi, et kirjeldamatult hea on lõhn, mida tekitab parmesaniga paneerimine. Mmm!

Retsept:

4 viilu Rannamõisa jahutatud kalkuni kintsuliha
0,75 dl riivitud parmesani
2 dl riivsaia
3 sl hapukoort
5 sl Felixi Special sarja mango-tšilli kastet
soola
õli

Viiluta Rannamõisa jahutatud kalkuni kintsulihast neli 1,5 cm paksust lihalõiku. Riivi parmesan ja sega riivsaiaga, saadud paneeringusegu kummuta taldrikule. Sega kausis hapukoor ja Felixi Special sarja mango-tšilli kaste. Raputa lihalõikudele soola ja kasta lõigud esmalt koore-kastme segusse ja siis parmesani-riivsaia segusse. Jäta lihalõigud külmikusse 1-2 tunniks maitsestuma. Kuumuta õli grillpannil ning küpseta lihalõike keskmisel kuumusel mõlemalt poolt umbes 6 minutit või kuni soovitud küpsusastmeni. Serveeri meelepärase värske salati ja nimetatud mango-tšilli kastmega.

Ampsud- praetud suluguni juust ja mozzarella kirsstomatiga

Maitsemeeli paitavad ampsud on vahepalaks väga teretulnud. Pakun siinkohal välja kaks täiesti erinevat maitseelamust juustudest, mis valmivad ülikiirelt:

Praetud suluguni juust

Praetud suluguni juust on gruusia-pärane suupiste. Sulugun on eriti maitsev, kui see on käsitsi tehtud kuskil Kaukaasia külakeses. Siin, Eestis peab aga leppima tööstuslike variantidega, mis kuuldu põhjal jääb külatädikeste tehtust nii maitselt kui ka välimuselt kahvatuks. Eestis valmistatakse suluguni nii Vaida kui ka Kehra juustumeistrite poolt, mida tasub otsida Tallinna Keskturult, kus saab omale sobiva tüki lasta lõigata. Sulugun on maitselt soolane (erinevatel tootjatel on erineva soolasusega) ja ei pruugi niisama söömiseks meeldida, küll aga praetult ja küpsetistes on ta suurepärane.

Retsept:

Suluguni juustu
Jahu
Võid

Lõika juustust 1 cm paksused viilud ja veereta jahus. Seejärel prae võis kuumal pannil kiiresti mõlemalt poolt kuldseks. Serveeri värske mündi ja näiteks mango-tšilli kastmega.


Mozzarella juust kirsstomatiga



Mozzrella on Napoli regioonist pärinev mahedamaitseline ja pehme konsistentsiga küpsetamata juust, mida Itaalias varemalt valmistati ainult vesipühvlipiimast, tänapäeval aga kas pühvli ja lehmapiima segust või ainult lehmapiimast. Oma nime olevat juust saanud sõnast mozzare, mis tähendab murdmist. Tavatarbijana ei kasuta ma kallist autentset kodustatud vesipühvlipiimast valmistatud mozarellat vaid jällegi eestimaist, Vigala Piimatööstuse toodangut.

Retsept:

Mozzarella juustu
Kirsstomateid
Basiilikut
Pipart

Viiluta mozzarella juust ning puista peale jahvatatud musta pipart, näpista juustu peale värskeid basiilikulehti ning i-le paneb täpi kirsstomat.

teisipäev, 4. mai 2010

Jõhvikakattega toorjuustutort


Toorjuustutort on väga tänuväärne leiutis. Saab ju seda teha isegi paar päeva enne serveerimist valmis. Tavaliselt, kui on mingi üritus, siis on askeldamist tavaolukorrast rohkem ja on hea, kui nii tähtsa asja nagu tordi saab juba eelnevalt valmis teha. Idee seisneb selles, et toorjuustutort seistes muutub nö mahlasemaks ja maitsetel on aega ühtlustuda. Olen toorjuustutortidele teinud erinevate maitsetega katted peale, seekord naturaalsest/kodusest jõhvikamahlast. Tort sai tehtud töökaaslasele sünnipäevaks. Palju õnne Sulle veelkord!

Retsept:

Põhi:
100 g Digestive küpsiseid
50 g võid

I täidise kiht:
500 g toorjuustu (Farmi, Philadelphia)
2 muna
1 dl suhkrut

II täidise kiht:
250 g 20% hapukoort
1/4 dl suhkrut

Kate:
3 dl lahjendatud naturaalset 100% jõhvikamahla
1 sl suhkrut
2-3 lehte želatiini

Purusta küpsised ja sega pehme võiga. Määri segu 24 cm läbimõõduga vormi põhja ja külgedele. Küpseta 200 kraadises ahjus 5 minutit. Samal ajal vahusta suhkruga toasoojad munad ja lisa toasoe toorjuust, vahusta ühtlaseks massiks. Vala põhjale ja küpseta 25-30 minutit. Sega II täidise kihi jaoks hapukoor suhkruga ja vala ahjus olnud tordile. Küpseta veel 10 minutit. Jahuta kook täielikult maha ning vähemalt 5 tundi enne serveerimist valmista kate. Paisuta väheses külmas vees 5 minutit želatiinilehti. Kuumuta mahl ning sega hulka paisunud ja välja väänatud želatiinilehed. Vala mahlasegu jahtunud koogile. Soovi korral kaunista vahetult enne serveerimist martsipanikujukestega. (Meeles tuleks pidada, et kujukesed sulavad külmkapis, seega tuleks kaunistada nendega enne serveerimist.)

esmaspäev, 3. mai 2010

Æbleskiver- Taani pannkook/pontšik


Eelmises postituses sai lubatud, et katsetan panni, mille ma maalt koos pähkliraudadega leidsin ja millele keegi ei ole osanud rakendust leida. Kuidas see pann majapidamisse sattus, seda ei mäleta enam keegi? Pähkliraudade kohta teavet otsides, leidsin juhuslikult sellele mitme poolkerakujuliste aukudega malmist pannile rakenduse. Selgus, et sellega saab teha/tehakse Taanis tuntud kerakujulisi pannkooke - æbleskiver`eid.

Æbleskiver tähendab taani keeles õunaviile. Õuntega ei ole siin küll midagi pistmist, kui siiski õuntest juttu teha, siis pigem meenutab æbleskiver välimuselt Eestis tuntud õunapomme.

Tegemist on traditsioonilise Taani pannkoogiga, mida süüakse detsembris jõulude ajal. Æbleskiver on maitselt nagu tavaline pannkook, kuid samas kerge ja kohev, välimuselt meenutab hoopis pontšikut.

Æbleskiver pannkooke/pontšikuid küpsetatakse spetsiaalse mitme poolkerakujulise auguga pannil. On olemas nii gaasi- kui elektripliitidele mõeldud panne, viimased on tasase põhjaga. Panne toodetakse malmist, sest malm on hea soojusjuhtivusega. Ka minu leitud pann on malmist, mis on pealt üle glasuuritud.



Æbleskiveri tainas sisaldab tavaliselt nisujahu, mis on segatud hapupiima, piima või koorega ning mune ja näpuotsatäis soola. Mõned retseptid sisaldavad ka võid, kardemoni ja sidruni koort, et maitset täiustada. Mina võtsin aluseks retsepti, mis pärineb nami-namist. Tähelepanekut väärib ka asjaolu, et æbleskiveri tainas pole magus, küll aga on seda täidis, mis sisse lisatakse (erinevad moosid, värsked marjad, puuviljad, martsipan). Peale puistatakse tuhksuhkrut. Mina panin enne lõplikku küpsemist igasse tükike martsipani ja puistasin üle tuhksuhkruga.

Retsept:
250 g jahu
3 dl 10 % rõõska koort
2 dl piima
4 muna
0,25 tl soola

õli

Sega jahu, piim ja rõõsk koor ühtlaseks, lisa juurde munakollased. Vahusta munavalged soolaga kõvaks vahuks ja sega õrnalt taina hulka.



Kuumuta pann. Vala õli igasse poolkerasse ja määri pintsliga õli terve augu ulatuses. Vala tainas auku ¾ ulatuses. Lase paar minutit küpseda, siis pööra kahe puidust orgi abil külili ja nii 4 korda, et koogid võtaksid neile omase kerakujulise vormi. (Seda pööramistehnikat saab YouTubest täpsemalt vaadata)