laupäev, 31. juuli 2010

Kohupiimakreemiga sidruniline mustasõstrakook


See on kook, mille pärast käin mustasõstra põõsa juures piilumas, et kas juba ... nimelt olen juba pea 10 aaastat igal suvel korra-kaks seda kooki teinud. Väga maitsev, parajalt magus ja mahlane koogike.


Retsept:

Põhi:
1,5 dl õli
1,5 dl suhkrut
2 muna
2,5 dl musti sõstraid
2,5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit

Kate:
400 g kohupiimapastat
1 dl tuhksuhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 sl värskelt pressitud sidruni mahla
poole sidruni riivitud koor

Sega õli suhkruga ja lisa vahustades ükshaaval munad. Sega ettevaatlikult hulka mustad sõstrad. Sega jahu küpsetuspulbriga ning lisa tainale. Vala tainas võitatud 24 cm läbimõõduga lahtukäivasse koogivormi. Küpseta 175 kraadi juures 35 minutit. Lase koogil jahtuda. Kreemi valmistamiseks sõelu tuhksuhkur kohupiima hulka. Lisa vaniljesuhkur ja sidrunist värskelt pressitud mahl ja riivitud koor. Sega ühtlaseks kreemiks ning kata kook. Lase enne serveerimist vähemalt pool tundi külmas seista.

neljapäev, 29. juuli 2010

Kesksuve toidud

Seda, et maal käies ja olles on toidusedel teine, kui linnas, on päris mitmed öelnud. Suvel maal saab kõike seda head ja värsket kraami söödud, mida kasvuhoonesse ja peenrasse on kevadel külvatud ja istutatud.

Värske kartul või ja tilliga


Keedetud koorega värsked kartulid, millele paned või tüki peale sulama, siputad peale soolahelbeid ja tilli või võtad juurde tükike heeringat, no on ikka hea küll.

Kama
Terve kannutäis kama saab hetkega otsa. Värskendav ja toitev vahepala.

Kurgivesi
Ellujäämiskursuse kohustuslik osa. Ellujäämiskursus selles mõttes, et ei ole ju varem sellist kuuma pidanud me taluma, kui sellel aastal. Ega ma ei nurise. Enne olgu kohv kange, kui lahja ja suvi kuum, kui jahe.

Porgandikotletid



Värsketest porganditest ja sibulast valmistatud porgandikotletid pakuvad head vaheldust. Lisaväärtusena jääb kotleti teost järele klaas värsket porgandimahla. Tehtud selle retsepti järgi.

Värske hapukurk
Värskest hapukurgist saab ka talvel unistatud. Sel korral panen mustasõstralehed, tilli ja tilliõisikuid sügavkülma, et saaks ka talvel värsket hapukurki ja soojast suvest unistada. Kurgile panen 1 liitri vee kohta 1 kuhjaga supilusikas soola, 1supilusikas suhkrut, mustasõstralehti ja tilli.

kolmapäev, 28. juuli 2010

Gino ehk suvemarjad valge šokolaadiga


Antud retsept pärineb juulikuu OM ajakirjast. Retsepti juuresoleva tekstiautori sõnul oli gino 1980. aastatel Rootsis vägagi populaarne magustoit. Äärmiselt lihtne ja kiiresti valmistatav. Maitse on etteaimatav - marjade hapukus ja šokolaadi magusus. Juurde soovitan head vanillijäätist/vaniljejäätist. Kogus on antud ühele. Võib ka valmistada ramekini- ehk portsjonivormides.


Retsept:
150 g värskeid suvemarju: vaarikaid, mustikaid, karusmarju, musti - ja punaseid sõstraid
2 sl suhkrut
50 g tükeldatud valget šokolaadi (nt Kalevi mustika tükkidega valge šokolaad)
1 pall vanillijäätist


Laota marjad ahjuvormi, puista üle sukruga ja sega ettevaatlikult. Raputa peale tükeldatud šokolaad. Küpseta 200 kraadises ahjus 10 minutit, kuni šokolaad kergelt pruunistub. Serveeri jäätisepalliga.




Metsmaasikad ja -vaarikad

teisipäev, 27. juuli 2010

Põltsamaa Tõmmu ja Pärnu

Inimtühi rand Kablis

Jah, on neid, kes Pärnu fenomenist aru ei saa, aga tean ka seda inimest, kes suvel igal oma vabal hetkel võtab 1,5 h teekonna ette, et veeta päev või kaks armastatuimas kuurortlinnas Pärnus. Eks ilmad ole seda ettevõtmist ka soosinud. Olen isegi suvel mitmel korral seal käinud ja peab tõesti tõdema, et Päike on Pärnus kuidagi helgem, merevesi soojem ja inimesed, on nad siis pärnakad või turistid, tunduvalt rõõmsamad. Pärnus veedetud päevad kulgevad ikka omasoodu. Ei mingeid toimetusi köögis ja ega selliste ilmadega, kus on püsivalt 30 soojakraadi nii toas kui ka õues, ei tahagi pliidi ees seista.

Hommik Pärnus algab Supelsakste kohvikus kohvi ja ahjusooja saiakesega või Tulbi kohvikus hommikupudruga, päev saab mööda saadetud mererannas, siis kiire koristus- kõik see rannast koju toodud liiv tuleb kokku pühkida ja merehõngulised rätikud kuivama panna.



Õhtul jalutuskäigud promenaadil ja välikohvikuid täis linnatänavatel, saatjaks L. Välja raamat "Jalutaja teejuht. Pärnu".

Öö hakul saab istutud lähedaste seltsis terrassil kohvitades või teed juues ja Põltsamaa mustasõstra veini Tõmmut limpsides.
Just nimelt limpsides, sest on ju ta valmistatud magusatest kodumaistest marjadest. Taustaks Liisi Koikson R. Valgre loomingut laulmas ja maailm tundub palju helgem. Mõnus!

pühapäev, 25. juuli 2010

Suhkrukringlid

Lihtsad ja maitsvad kringlikesed, mida praegustel soojadel suveõhtutel õues istudes kohvi või tee kõrvale krõbistada. Samas ka hea vaheldus nendele päikesest pakatavatele suvemarjadele ja marjakookidele, mida me kõik endasse nö ahmime, et jõuaks talve üle elada. Mingite ennustuste kohaselt pidi viimane tulema taas käreda pakasega, eks näis.

Retsept:
200 g hapukoort
100 g magedat võid
180 g suhkrut
2 tl küpsetuspulbrirt
8 dl nisujahu
soola
suhkrut peale raputamiseks

Sega küpsetuspulber jahuga ning seejärl kõik ained omavahel kuni saad sitke taina. Rulli tainast 0,7-1cm paksused pulgad ja keera kringliks. Lase u 30 minutit külmas seista, kasta seejärel suhkrusse ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile suhkrune külg ülal pool. Küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit.

kolmapäev, 21. juuli 2010

Oranž porgandipasta ürtidega


Järjekordne põnev ja viimasel ajal sageli menüüs olev leid - porgandiga pasta. Kvaliteetsed durum nisujahust valmistatud oranžid porgandiga makaronid on lastele väga meeltmööda. Ausalt öeldes maitsevad endalegi- lihtsad soolaga keedetud makakad, törtsuke oliivõli ja hakitud ürte peale...mmm...




esmaspäev, 12. juuli 2010

Aedmaasikasalat basiiliku ja granaatõunakastmega


Maasikatest oleme harjunud kõike muud tegema, kui salatit. Kuigi maasikate kõrghooaeg hakkab kahjuks läbi saama, tasub siiski veel proovida maasika ja basiiliku kooslust. Idee pärineb siit Enne serveerimist niristasin salati üle granaatõunakastme- naršarabiga,. Tõeliselt hea ja universaalne toode Haljaselt, mida tasub otsida Maximatest ja Stockmannist. Sobib väga hästi ka liha marinaadiks või mõne rohelise salati maitsestamiseks.




Retsept:
500g maasikaid
peotäis basiilikut
fariinsuhkrut
granaatõunakastet "Naršarab"

Puhasta maasikad ja lõika olenevalt suurustest, kas pooleks või neljaks. Puista üle rebitud värske basiilikulehtedega ja fariinsuhkruga. Enne serveerimist nirista peale granaatõunakastet.




kolmapäev, 7. juuli 2010

Kohukesed


Kohukesi ehk kohkusi nagu meie põngerjas kodus ütleb, armastab ta väga. Kahjuks enamike kohukeste koostis on kõike muud kui meeldiv. Toon siinkohal suvalise kohukese koostisnimekirja: kohupiim 44%, glasuur 20% -suhkur, hüdrogeenitud taimne rasv, alkaliseeritud kakaopulber, emulgaator letsitiin, lõhna- ja maitseained, suhkur, jõhvikamarjamoos 13% -suhkur, jõhvikad, punased sõstrad, arooniad, mustad sõstrad, ebaküdooniad, paksendaja pektiin, happesuse regulaator sidrunhape, säilitusaine- kaaliumsorbaat, taimne rasv 10%, paksendajad: ksantaankummi ja tarakummi, säilitusaine kaaliumsorbaat.
Kui seda rodu lugeda, siis tekib ju tahtmine teha kodus ise ilma lisaaineteta kohukesi. Aniitram tubli tüdruk on teinud suure töö ära kohukeste valmistamise õpetusel ja tema juhtnööridest olengi juhindunud. Kohukeste ja kohukeste vormide valmistamine nõuab küll natuke aega, aga tulemus on seda väärt.

Retsept:
200 g kohupiima
25 g toasooja võid
suhkrut

Glasuur:
100 g tumedat šokolaadi
2 tl õli

Sega vispeldades kohupiim, või ja suhkur. Sulata vesivannil šokolaad, lisa õli. Tõsta vormide põhja teelusikaga glasuuri. (Vormide tegemise õpetus siin). Glasuuri keskele tõsta kohupiimasegu (glasuur tõuseb kohupiima raskuses ka kohukese äärtele) ning määri glasuuriga kohukest pealt. Tõsta külmikusse tahenema. Kui glasuur on tahenenud, võta kohukesed ettevaatlikult vormidest välja. Head isu!

esmaspäev, 5. juuli 2010

Suvenaudingud - maasikad ja laim

Nagu päike, meri ja tuul kuuluvad suvel lahutamatult kokku, nii ka maasikad ja laim on ideaalsed kooslused.


Kihisev maasikajook



Kirjeldamatult hea on lõhn, mida tekitavad metsmaasikad ja laim. Lisaks nimetatutele lisasin joogi sisse ka melonist välja lõigatud kuulikesi.

Maasikarull laimi ja toorjuustuga



Suhkruga hõõrutud aedmaasikatele lisasin värskelt pressitud laimimahla. Südamikus on toorjuustukreem.

Laimijäätis sidrunmelissiga


Jäätise valmistamise põhiretsept on siin postituses. Seekord lisasin põhikomponentidele maitseks 2 värskelt pressitud laimimahla ja peotäis peeneks hakitud sidrunmelissi. Sai väga värskendav jäätis. Serveeri näiteks kuumaasikatega.