reede, 16. aprill 2010

Jäätis - taevalik ja patune

Jäätis, patuselt hea, taevalik maius. Kes selle imemaitsva jäise magustoidu leiutas ei ole tänaseni täpselt selge? Arvatakse, et umbes 3000 aastat tagasi Vana-Hiinas segati mahlaga lund ja saadud produkti säilitati sügaval maapõues. Ajaga nende retsept täiustus ning alles 13. sajandil õnnestus hiinlastelt jäätise valmistamise saladus välja uurida Veneetsia rännumehel Marco Polol. Koju, Itaaliasse naastes tutvustas ta saadud retsepti, mida hoiti taas range saladusloori all. Siiski ei suudetud seda väärtuslikku retsepti igavesti varjata. 17. sajandil avas itaallane F. Proccopio maailma esimese jäätisekohviku Pariisis. Enam kui sajand hiljem avati jäätisekohvik Ameerikas. Jäätise tööstuslik tootmine ja laiem tarbimine sai alguse alles 19. sajandil. Eestis hakati jäätist tootma 20. sajandi esimesel poolel, teerajajaks oli Evald Rooma.

Nüüd tänaseks päevaks olen minagi leidnud viisi, kuidas ilma spetsiaalse masinata niivõrd võrratult head koore/piimajäätist valmistada. Tehnoloogia on iseenesest ääretult lihtne – erinevad jäätisesegud vahustatakse ja siis külmutatakse. Maitseks võib jäätisele lisada kõike seda, mida hing ihaldab, loetelu oleks lõputu. Minu esimesed jäätised on olnud kama, pistaatsia-avokaado, küpsisetükkidega ja Snickersi šokolaadiga. Suure kamasõbrana on just kodune kamajäätis olnud see, mis paneb mind uuesti ja uuesti mõtteid mõlgutama, et võiks ju taas seda taevalikku patuselt head maiust teha.

Retsept:
4 dl 35%st vahukoort
1 purk kondenspiima (400 g)
meelepärased lisandid

Vahusta vahukoor pehmeks vahuks, lisa kondenspiim ning vahusta ühtlaseks vahuks. Lisa meelepärased lisandid ning sega kergelt. Pane segu madalasse sügavkülmakarpi ning pane segu jääkappi. Sega kahvliga segu u 45 minuti pärast, et vältida suuremate jääkristallide tekkimist ning see annab ka võimaluse lisanditel veelkord paremini seguneda. (Olen ka veel teist korda seganud, kas just vajadust on, ei tea.) Lase jäätisel vähemalt 6 h külmuda. Tõsta jäätis enne serveerimist külmkappi pehmenema.
Ps! Sama retsepti järgides võib 4 dl vahukoore asemel kasutada 6 dl. Saab kooresema ja vähem magusma jäätise.


Kondenspiim
Et veelgi kodusem ja veelgi nö puhtama mõnusama maitsega jäätis tuleks, tasub tunnike vaeva näha ja valmistada kodus ise kondenspiim. Kondenspiima valmistamise õpetuse eest aitäh sõnad Ragnele.

Retsept:
1 l piima
250 g suhkrut
1 tl vanillsuhkrut

Lase piim keskmisel kuumusel koos suhkruga keema tõusta, alanda pisut kuumust (piimasegu peab ikka mullitama pidevalt). Keeda keemishetkest umbes 1 tund või kuni segu paksenemiseni. Sega aeg-ajalt. (Soovitan on panna keema kõrgemasse potti.)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar