neljapäev, 29. aprill 2010

Küpsised lapsepõlvest


Olen selles eas, kes võib öelda, et minu ema/ämm oli nõukogude naine. Nõuka aegsed naised elasid sageli juhindudes vanasõnast: „Seitsme aasta pärast läheb täinahku ka vaja“. Tänu sellele leiab kapist, sahvrist, lakast, garaažist imeasju. Viimati leidsin „pähklirauad“ ja veel ühe panni, millele leidsin tänu internetile rakenduse, aga sellest edaspidi. Ma mäletan neid pähkliraudu lapsepõlvest väga ähmaselt. Ainuke meenutus on, et nendega tehti täidisega küpsiseid, mis olid väga head. Googeldades leidsin kreeka pähklite ja seente tegemiseks mõeldud raudu, minu käsutuses olevate raudadega saab teha kreeka pähkleid, seeni, käbisid ja merekarpe.

Nüüd neid küpsiseid tehes päris „jah jaa“ elamust ma ei saanud – minu mälestustes olid nad nagu pehmemad ja magusamad. Ilmselt oli asi tainas, sest taina retsepti võtsin netist, mitmete katsetajate ühisest heakskiidetud tainast. (Lisan siia postitusse ka ühe vanast märkmikust leitud retsepti.) Teine erinevus on see, et täidiseks tegin küll nö ülekeedetud kondenspiima, aga jätsin suure või koguse sinna lisamata (mõeldes eesseisvale suvele, tundus või lisamine kuritegu olevat) Sellest hoolimata on need küpsised head kohvi kõrvale võtta ja pakkusid nii suurtele kui väikestele väga suurt elevust.

Retsept:
200 g võid
1 dl suhkrut
2 muna
soola
6 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Kreem:
1 l piima
250 g suhkrut

Või vahustada suhkruga, lisa ükshaaval munad ning omavahel segatud kuivained. Sega tainas ühtlseks massiks ja aseta külma pooleks tunniks.

Keeda suhkruga segatud piim keskmisel kuumusel 2,5-3 tundi aegajalt segades. Lihtsama variandina keeda vees kinniseid valmis kondenspiimapurke 1,5-2 tundi.

Aseta pähklirauad keskmise kuumusega pliidile (tegin gaasipliidil). Igasse vormiauku pane väike tainatükike, vajuta rauad kokku ja küpseta u 5 minutit. Tõsta rauad tulelt, eemalda küpsenud küpsised ja pane taas igasse vormiauku tainatükike, suru rauad kokku ning tõsta tulele.

Valmis küpsise poolikutesse tõsta teelusikatäis kreemi ja suru pooled kokku.

Toon siinkohal retsepti, mille leidsin ühest vanast märkmikust:
2 pk margariini
1kl suhkrut
4 munakollast
1 muna
5,5 kl jahu
0,5 tl soodat tigakese äädikaga
Valmis tainast hoida 2h külmas.

Kreem:
2 prk keedetud kondenspiima (Kinniseid purke keeta vee sees 2h)
1pk võid

2 kommentaari:

  1. need on minu täielikud lemmikud!!! viimati häid sain lapsepõlves.. kui kuskilt rauad saaks :)

    VastaKustuta
  2. Tänapäeval on poes kõike saada, aga pähkliraudu ei ole kohanud. Googeldades leidsin, et kuskil vanavara poodides on neid siiski nähtud:)Kindlasti tasub tuttavatelt küsida, mine tea, kellel veel nad kasutult lakas lebavad;)

    VastaKustuta