pühapäev, 23. jaanuar 2011

Šokolaadivulkaanid


Chocolate lava cake ehk eesti keeli šokolaadivulkaani koogikeste retsepte ja tegemiseõpetusi leiab googeldades mitmeid ja mitmeid. Nagu ikka, kõige lihtsam on võtta eesti keelde tõlgitud ja meie enda inimeste ja olude järgi ära proovitud retsept. Ei ole vaja jalgratast leiutama hakata. Tõeliselt šokolaadine ja maitsev koogike, seda eriti hea kohvi kõrvale-mmm. Alles hiljuti käisin külas, kus pakuti Belgia šokolaaditorti- no on ikka head küll need šokolaadist pakatavad koogid-tordid-küpsised jne. Antud retsept nami-namist.

Retsept (6-le):
170g tumedat šokolaadi
150g võid
160g suhkrut
75g jahu
4 L muna

Määri väikesed vormid võiga, puisata suhkruga üle. Sulata šokolaad ja või vesivannil. Klopi munad suhkruga kohevaks. Lisa sulašokolaadi ja või segu ning vahusta veel 5 minutit. Sõelu juurde jahu ja vahusta veel 2 minutit. Kalla segu ettevalmistatud vormidesse. Küpseta 180 kraadises ahjus kuni 10 minutit. Kummuta taldrikule, puista peale tuhksuhkrut ja serveeri kohe.

pühapäev, 9. jaanuar 2011

Marjamagustoit


Ma tahan kevadet! Autoga liiklemine linna tänavatel on igapäevane stressifaktor, jala ei jõua kuigi kaugele. Päevad mööduvad viimasel ajal katuseid mööda- enam ei jaksa.

Palun mulle kevadega koos valgust saata. (Ka selle marjamagustoidu pilt kannatab valgusepuudulikkuse all. Pildi saamise lugu on ise küllalt koomilise alatooniga/vaatemänguga, tuli ronida kapi otsa, et laelambile lähemale jõuda;))

Antud magustoit meenutab natukenegi neid aegu, mil oli soe ja valguse mõttes valge....

Retsept (4-le):
1 tl võid
4 kandilist küpsist
4 sl sügavkülma marju
4 tl tärklist
3 munakollast
3 sl suhkrut
200 ml 10% rõõska koort
3 sl hapukoort

Määri väikesed ahjuvormid (ramekinid) võiga, purusta igasse vormi üks küpsis, lisa 1 sl marju, 1 sl tärklist. Klopi lahti munakollased, sega suhkru hapu-ja rõõsa koorega ning täida saadud seguga vormid 2/3 ulatuses. Küpseta 180 kraadises eelsoojendatud ahjus 20 minutit. Enne serveerimist puista üle tuhksuhkruga.
Ei tasu heituda, et retseptis on munakollased. Munavalgeid ei pea ära viskama, need säilivad ideaalselt jääkubiku vormi panduna sügavkülmas. Meil on aga homme plaanis teha neist Valeri küpsiseid

esmaspäev, 3. jaanuar 2011

Tatrasalat pomelo ja peediga


Värske, kerge ja mahlane roog. Ristisin ta salatiks:) Sobib nii hommiku-, lõuna või õhtusöögiks. Peet annab kauni värvi ja magusust, pomelo värskust, tatar tummisust ja suitsusingi ribad soolakust. Kõik need koostisained täiendavad teineteist ja sobivad hästi kokku. Pomelol on ilus paks koor ning salatit on selles hea serveerida, kuid arvestama peaks siiski, et pomelot lõigatakse värskelt lahti. Meil lõigati õhtul ja hiliseks hommikuks oli koor natuke kuivanud:(. Salati koostisainete koguseid ei pea grammise täpsusega kaaluma, seega loetlen ainult, mis ma sinna sisse panin ja nii sai hää.

Vaja:

hautatud tatart
marineeritud peeti (kodune)
pomelot
suitsusinki
majoneesi

Hauta tatar soolaga maitsestatud vees pehmeks. Sega tükeldatud marineeritud peediga (võid salatisse segada ka peedivedelikku) ning lisa värske pomelo. Sega kergelt. Viiluta peale sink ja soovi korral lisa supilusikatäis majoneesi, aga otsest vajadust ei ole ja valmis ta ongi.

Kohupiima-juustukook


Mida sa ikka teed, kui oled olude sunnil nelja seina vahele naelutatud. Kokkad, just nimelt. Kokkamine on nauding, kui selleks aega on, kui pead õhtul peale tööd midagi kiirelt tegema, siis võib see vägagi vastumeelseks osutuda ja lähed kiirema vastupanu teed....õnneks olen aja maha saanud võtta ja õige teeotsa taas leidnud. Tänusõnad ka juhtkonnale, kes on seda vaba aega võimaldanud:)

See kohupiima-juustukook, sulatatud juustu kook, sündis kõigest sellest, mida külmkapis pühadejärgselt leida võis. Põhjaks kasutasin järelejäänud piparkooke ja kohupiimapastale lisasin sulatatud juustu ehk Merevaiku. Peale riivisin valget šokolaadi. Tõsiselt mahlane ja hea kook sai ning väärib ülesmärkimist.

Retsept:

Põhi:
90 g piparkooke
40 g võid

Täidis:
800g rosinatega kohupiimapastat (5%)
100g sulatatud juust (Merevaik)
50 g võid
1 muna
3 sl jahu
0,5 dl suhkrut

Kate:
50 g valget šokolaadi

Purusta piparkoogid või mõned muud küpsised, sega toasoe võiga ning vajuta 24cm läbimõõduga vormi põhja ja poole sentimeetri jagu äärtele. Aseta külma tahenema. Valmista täidis. Klopi lahti muna, lisa sulatatud või, ülejäänud koostisosad ning sega ühtlaseks massiks. Vala segu külmas olnud põhjale ning küpseta 30 min 180 kraadises ahjus. Enne serveerimist riivi peale valge šokolaad. (Kuna kook valmis õhtul, siis lasin enne serveerimist üleöö seista)

laupäev, 1. jaanuar 2011

Mandariiniga porgandisupp


Jaanuar 2011 ongi nüüd kätte jõudnud. Head uut aastat kõigile!!!

Nii trööstitud nädalat ja aastavahetust ei olegi varem olnud, aga see ainult isiklikus plaanis. Aga nagu öeldakse, on igal asjal kaks poolt-hea ja halb. Hea on selle kõige halva juures see, et olen saanud aega toimetada köögis. Ei saa märkimata jätta ka toidupildistamise lisaväärtust. Igapäevaselt tööl käies ei jõuagi nagu õhtul midagi köögis korda saata ja pildistamiseks ei ole valgust ka kuskilt võtta.

Alustaks aastat millegi kergega - porgandisupiga näiteks. See supp nõuab vähe koostisaineid, on maitsev ja sobib talvepäevadesse vägagi hästi. Soojana oli ka mandariini värskust tunda, kuid jahtununa olid maitsed ühtlustunud ja mandariini maitset enam tunda ei olnud. Idee pärineb minu raamaturiiuli värskeimast kokaraamatust P. Petersoo "Nami-Nami kokaraamatust", kus kasutati apelsini. Panen kirja mugandustega retsepti. Kogus kahele-kolmele inimesele.


Retsept:
300 g porgandeid
1 sibul
1 sl võid
1 puljongikuubik (köögivilja, öko)
0,5-0,75 l vett
1 mandariin
soola
pipart
maitserohelist

Kooritud porgandid lõika ratasteks, haki sibul. Kuumuta potis või, lisa sibul ja prae tasasel tulel klaasjaks, lisa porgandid ning maitsesta vähese soolaga. Prae porgandeid sibulaga paar minutit aegajalt segades. Keeda vesi, milles lahusta puljongikuubik ning vala porganditele. Lase keema tõusta, kata pott kaanega ning hauta u 20 minutit tasasel tulel. Tõsta sibulad ja porgandid välja, püreesta ning vala leeme sisse tagasi, maitsesta veel soola ja pipraga ning pigista mandaiinist mahl, sega. Serveeri maitserohelise ja jahvatatud pipraga.